Followers

Thursday, April 26, 2012

Cerita si Gadis

Assalamualaikum

Di suatu petang yang hening, aku dapat msg dari adik si dia " Si dia telah dimasukkan ke hospital.penyakit stil xtau..agak kritikal". Terasa bumi berhenti berputar.. Ya Allah..bagaimana keadaan si dia sekarang ini. Kuatkan lah semangat ku Ya Allah.

Aku terus bergegas ke hospital yang menempatkan si dia. Walaupun mengambil masa yang lama, aku tetap pergi untuk melihat keadaan si dia. Sesampai aku di hadapan bilik si dia, aku hanya terdengar bacaan Yassin. Tangisan orang. Ya Allah.Apa yang aku dengar ini, janganlah apa yang aku sangkakan.

Aku membuka pintu. Aku melihat ramai kawan si dia. Mereka hanya memandang aku.Aku tidak mengerti akan pandangan mereka pada aku. Aku terus menghampiri katil si dia. Yang aku lihat, hanya satu tubuh yang sangat tidak berdaya.Tidak bergerak.Nafas juga tidak teratur. Ada darah yang keluar dari mulut dan hidung si dia. badan si dia yang dulu berisi, kini kurus.Muka si dia yg dulunya tembam, kini cengkung.

Ya Allah.Berikanlah aku kekuatan untuk melihat keadaan si dia Ya Allah. Lama aku memandang si dia yg dalam keadaan lemah xbermaya. Si dia kini bergantung hidup dengan bantuan mesin pernafasan. Sedih aku melihat keadaan si dia.Aku hanya mampu berdoa dan membaca Yassin untuk si dia. Hanya itu yang mampu aku lakukan untuk si dia.

Selesai aku membaca Yassin, dalam aku melihat keadaan si dia yang lemah, aku terpandang satu tubuh yang sedang menangis di sisi si dia. Apahkah ini??Ya Allah. Dugaan apa yang Engkau berikan aku ini Ya Allah. Seorang perempuan sedang menangis untuk si dia. Tapi siapa perempuan ini?kenapa dia menangis untuk si dia?kenapa perlu dia begini? Sungguh. aku lupa akan sesuatu. Sesuatu tentang hubungan aku dan si dia. Aku telah tersalah langkah.

Di saat itu juga, aku keluar dari bilik si dia. Ya Allah. Aku mohon padaMu Ya Allah. Sembuhkan lah penyakit si dia Ya Allah. Kembalikan lah kesihatan kepada si dia seperti sebelum ini Ya Allah. Berikanlah kebahagian pada si dia untuk merasai kebahagiaan bersama perempuan pilihan hatinya. Hanya itu yang mampu aku lakukan pada si dia. Hanya itu yang mampu aku berikan pada si dia sebagai hadiah terakhir aku. Aku ingin melihat si dia bahagia bersama perempuan pilihan hati nya. Sungguh aku lupa antara kita tiada apa-apa hubungan lagi. 

Ya Allah. Tuhan segala Manusia, yang meghilangkan penyakit, sembuhkanlah si dia. Engkaulah penyembuh selain Engkau sembuh yang tidak meninggalkan sakit lagi. Sesungguhnya Engkau yang menjadikan penyakit dan Engkau telah menyediakan penawarnya.

Maaf kan aku atas segala dosa aku kepada kamu. Apa yang aku lakukan adalah untuk kebaikan kita berdua. Atas dasar sayang, aku mengambil keputusan untuk meninggalkan kamu. Mungkin bagi kamu aku bertindak kejam dan hanya mementingkan diri sendiri. Aku tidak salahkan kamu. Satu hari nanti, InsyaAllah kamu akan faham dengan kata-kata ku "Atas dasar sayang, aku mengambil keputusan meninggalkan kamu". Semoga berbahagia bersama insan tersayang.


Cerita si gadis 
bermimpi di malam hari
26/4/12

^_^ v