Followers

Wednesday, April 27, 2011

soalan sepanjang hidup

Assalamualaikum


bler kita darjah 6, orang akan tanya kita "UPSR dapat bape A ?"

bler kita F3 pulak, orang tanya lg kita " PMR bpe A ? "

bler kita dah abis sekolah, orang tanya lg " SPM ad A x ?"

pas 2 bler UPU dah kuar, orang tanya lg, "dapat sambung mana?"

 bile tengah belajar, orang sibuk la tanya, "bler abis belajar?"

bler abis belajar tanya lagi "bler nak keja?"

bler dah keja kena tanya, "keja apa? gaji bape?"

bler dah keja lagi dorang tanya "bila nak kawen?"

bler dah kawen "bler nak ngandung?"

bler dah ngandung "nak baby boy ke gurl ke twins?"

bler dh beranak, "nama anak apa?"

pas 2 bler dah ad anak kena tanya lg, "anak cam ne belajar? dapat bape A?sambung mana?dah keja? bler nak timang cucu ni?"

bila dah tua, orang tanya pulak "bler nak naek haji ni?"

bila dah naek haji orang tanya " bler balik dari haji ni?"
 
bler dah balik dari haji orang tanya" sihat ke?"

bler kita sakit " sakit apa?"


banyak betul soalan-soalan yang perlu kita jawab sepanjang hidup kita selain soalan peperiksaan

dalam banyak-banyak soalan yang orang tanya, agak-agak ada x orang tanya

" bler nak mati?? "




^_^ v

exam akaun

Assalamualaikum

sambil-sambil baca nota buat kali terakhir sambil-sambil mengupdte blog..
bagus kan saya.. :)


COGS = MET SALES - GROS PROFIT
EBIT   = EBT + INTEREST
NET INCOME = EBT - TAXES

TOTAL REVENUE = SALES PRICE X SALES VOLUME
BEP = TFC / SALES PRICE - VARIABLE COST 
        = BEP + PROFIT / SALES PRICE - VARIABLE PRICE
BREAKEVEN SALES VOLUME = TOTAL FIXED COST / SALES PRICE - VARIABLE COST

OVERHEAD COST = CONVERSION COST - DIRECT LABOUR
FULL PRODUCTION COST = CONVERSION COST + DIRECT MATERIAL
FULL COST = FULL PRODUCTION COST + SELLING PRICE + GENERAL & ADMIN COST

ASSET = LIABILITY + OWNERS EQUITY
CURRENT RATIO = CURRENT ASSET / CURRENT LIABILITY

ASSET IS THE BUSINESS HAS OR OWNS 
(EQUIPMENT, CASH, BUILDING ACC RECIEVABLE)

LIABILITY IS THE BUSINESS OWES OUTSIDE
(BANK LOAN, ACC PAYABLE)

OWNER'S EQUITY IS WHAT THE OWNER OWN
(INVESTMENT, BUSINESS PROFIT )

pening x korang baca??
aq xla pening mana..
coz dah biasa dgn akaun ni since f4..
tapi masuk bab costing aq mula sewel

3 bahagian formula di atas 2..
mmg buat aq jd pening-pening lalat..
ayoyooo...


xkisah pening apa pun, janji 

HADAPI DENGAN SENYUMAN 



^_^ V


Tuesday, April 26, 2011

pesanan

Assalamualaikum

Angin sampaikanlah berita
buat dia yang disana
kau bisikan ditelinganya bahawa aku cinta kepadanya 
khas untuk en linling
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
petikan dari movie cun
^_^ v

megandung

Assalamualaikum


Ok, enough fer today~ Time to rest plak.. Tengs kat u all yg mendoakan kesihatan "kami" tuh.. May Allah bless u all too.. Gud9 ! ♥♥♥
 
bler aq bace status ni i was like WHAT??!!
"KAMI"
bler d tanya, apa yg aq fikirkan betul..
sue mengandung..
xsangka + jeles + happy + terkejut = nak kawen jugak laa.. :) 
tahniah ila ucapkan pada sue & hazim 
ila mendoakan kebahagiaan & keselamatan sue, hazim & baby :)
 5 feb 2011

^_^ v

suami isteri

Assalamualaikum


1. Sebelum tidur, peluk dan cium isteri. Tidak semestinya cium di mulut tetapi di dahi, di pipi atau mana² bahagian yang biasa dicium…. 
  
2. Kemudian, lafazkan ucapan I love you… Kalau nak cakap “Abang cintakan Ayang” pun boleh tapi… Dah jadi budaya kita agaknya nak sebut I love youlebih mudah…   


3. Renung wajahnya. Berikan renungan seolah itu kali terkhir untuk anda melihatnya. Kemudian belailah rambutnya.  

4. Cuba nyanyikan lagu paling romantis untuk dia. Kalau rasa suara tak sedap, boleh dengarkan lagu yang sebegitu sambil katakan lagu itu anda tujukan khas untuknya.  

5. Jika masih ada masa, ulang cerita tentang zaman sebelum berkahwin atau zaman bulan madu. Jangan cerita semua. Satu hari ungkit satu cerita. Tapi yang seronok sajalah. Jangan ungkit masa bergaduh pula…  


 6. Ajak dia berbicara tentang anak dan keluarga. Ceritakan apa yang dia dah lakukan untuk anda dan anda amat berterima kasih dengan perbuatannya.   


7. Kalau mampu, ceritalah tentang isteri² Rasulullah saw dan bagaimana mereka menghadapi cabaran.   


8. Tidurlah dalam keadan berpelukan. Biarlah dia berbantalkan lengan,dada atau bahu anda.Sebenarnya ada banyak lagi yang boleh diperbuat.   Tidak semestinya berakhir dengan hubungan intim. 


 Insya-Allah, bila isteri tahu yang si suami betul² sayangkan isteri, layanannya juga akan menjadi lebih baik. Bila layanannya baik, si suami nak pasang lain pun jadi ragu² sebab bimbang yang baru dapat tak sehebat isteri sekarang.





p/s : kepenigan menghafal sudah.. :(


^_^ v

Monday, April 25, 2011

adakah anda begini?

Assalamualaikum








^_^ v

pernikahan aq

Assalamualaikum

Dengan sekali nafas sahaja, aq kini sah menjadi isteri kepada en linling..
Alhamdulillah..aq bersyukur
walaupun majlis dilakukan secara sederhana dengan di hadiri keluarga & saudara terdekat sahaja, aq tetap bahagia
kini en linling sah menjadi suami aq
en linling menyarungkan cincin ke jari manis & menghadiahkan ciuman d dahi ku
betapa bahagianya aq di saat itu

selesai majlis pernikahan, aq terpaksa bergegas balik semula ke UMP kerana aq akan menghadapi peperiksaan akhir yang bermula pada 26/04/2011


tapi sungguh aq xpercaya yang aq kini bergelar isteri orang..
tersenyum aq sendiri..

aq cite kat mama

budak gediks  : ma. ila ase kan ila mimpi laaa
mama: mimpi benda?
budak gediks  : ila kawen ngan en linling
mama : a'ah..memang mimpi..mimpi sampai timbul cincin kt jari 2 haaa...
budak gediks  : hah? pe yg mama cakap ni??xpaham laaa
mama:ape yang mimpi nye cik puan nabilah oiiiiii...dh lupa ke awk 2 dah nikah semalam??xde nye mimpi2 ni..2 cincin 2..suami ila la yang sarungkan..xkan mama lak yang sarung kan
budak gediks : erk..so bukan mimipi la ni?? jadi betul la ila dah kawen??kawen ngn en linling??so skunk ila isteri orang???
mama: yea laaa..xkan isteri rimau pulak. tu laaa..tdo lagi petang2..sampai sendiri punya kawen pun xigt
budak gediks : habis 2 kalau dah kawen kenapa xde majlis makan-makan ke,ambik-ambik gambar ke?
mama: majlis buat nnt..lepas ila abis exam..Ya Allah..bakpe ni nyayok sgt ni?
budak gediks : ehehehheheehe


jadi maknanye ape yang berlaku bukan mimpi??
tapi aq ase siyes..macam mimpi..
jadi cincin ni en linling yang sarung kan??
so skunk aq isteri en linling?
nama aq skunk PUAN NABILAH?? 
WHAT??
sungguh aq xpercaya semua ni berlaku..aahhahahaha..mati2 aq ingatkan mimpi

adodoi..bahagianya..
dah2..study pulak...
esok nak exam i/o..
karang xpasal2 xleh jawab pulak..
habis final wat majis nikah pulak...xsabar rasanye...

erk
i/o = industrial /organizational psychology
giler kau
aq xigt2 lagi apa yang aq baca i/o ni..
aduduhhhh...
gone gaya ni..

kepala dah pening baca i/o..
tengok jam kul 10.40 pagi..


sabar je laaaa..
 mimpi upanye..
bengong laaaaa....
benci nyeeeeeeeeeeeee...
mimpi dalam mimpi..
kepala dah tahap dewa baca i/o sampai tetido & mimpi kawen..
tersenyum aq sendiri..
fine..


p/s : sumber gambar dari http://www.faisalrahim.com/blog/ 


^_^ v

Saturday, April 23, 2011

exam

Assalamualaikum

bagi yang exam baru nak mula, mesti korang tengah pulun habis-habisan kan..
pulun pulun jgk  makan & rehat jgn lupa pulak..karang xpasal2 exam ke mana, otak korang tah kemana



mintak dijauhkan la benda ni terjadi ke korang

hidup mesti gembira selalu..xpayah nak stres tahap dewa
kita dah usaha so bertawakal je laaa..jangan pulak korang tawakal sebelum usaha..
2 memang nk kena hempuk ngn aq..


xpayah la korang nak stdy sampai xtdo seminggu..aq takut nanti xsempat pulak korang nak jawab exam
mmg aq kesian orang yang macam ni
kalau aq, aq sanggup tdo la dari dok mengadap buku 24 jam..
gila kau nak mati..boleh gila kot..
kenapa nak memaksa otak yang dah memang sumbat?
relax.
ambik-ambik angin dulu..lepak-lepak dulu.pas 2 baru la stdy balik
ini x..
makan tah kemana,mandi tah kemana..jangan ad pulak yang buat solat pun kemana sudah.


jangan jadi macam ni tau



walaupun exam semakin hampir dengan korang, semua benda kau nak dok belajar, tapi jangan korang lupa

niat belajar kerana Allah .. 

jangan korang lupa, even se buzy mana pun korang belajar benda ni jangan lupa

solat
  
baca Al-quran


berdoa

jangan la kerana buzy dok belajar segala bagai korang lupa melakukan perkara yang patut korang lakukan


mandi
tandas

 makan



kalau korang rasa ad buat salah pada kawan-kawan, pada pensyarah, rendah-rendah kan ego korang..
g la mintak maaf dengan mereka.

dan yang paling penting, restu ibu bapa.
semerajuk mana pun korang, semarah mana pun korang, sesebok mana pun korang, sekaya mana pun korang, jangan la lupa ibu bapa korang.

walaupun sejahat mana pun mereka, mereka tetap ibu bapa kita




lihatlah.. 
betapa panjang nye mukadimah aq ni..
sebenarnya entry ni aq just nak say wish u luck for ur exam.
tah kenapa panjang pulak entry ni..
layan je laa
xnak bace keluar dari blog saya.. :)

pada sesiapa yang akan @ sedang menghadapi exam, budak gediks ingin mengucapkan

selamat menjawab peperiksaan
wish u all the best for ur finl exam












p/s : jangan biarkan exam membunuh anda










^_^ v

Friday, April 22, 2011

kesabaran di uji

Assalamualaikum

sebab-sebab menguji kesabaran aq hari ni :

kunci LAGI SEKALI tertinggal dalam bilik 
 tggu qla alias dtg bersama dengan kunci bilik beliau krn kunci beliau boleh d gunakan untuk mbuka bilik saya

mangga loker xboleh bukak
time orang nak cepat la time 2 la die xnk bukak..sabo..sabo..

cary mark 4 account just 40/60
WHAT????!!!!! itu gila melampau..setelah di selidik markah test tidak di masukkan..puas mencari-cari tidak d jumpai..sabo lg..puan cakap aq xambik test..nk nagis rasa..aq ambik laaa..erm..puan suh dtg kul 3 ptg semula krn beliau ingin mgambil anak beliau..ok..xpe2..demi markah..sanggup dtg semula..muncul di bilik beliau jam 3, perghhhhhhh...gila nak mati ramai nye hamba Allah..selit punya selit dapat jgk masuk bilik puan..cari punya cari.............AKHIRNYA!!!! jumpa kertas test...ALHAMDULILLAH ...



1 lagi perkara yang membuat aq bersaba tidak boleh d beri tahu.. RAHSIA 



^_^ v

apendiks

Assalamualaikum

pagi tadi, dah penat dok mentelaah buku, mata ngantok je..
so aq pun nk tdo laaa..
odw nak tdo mama msg

yaya masuk hospital..apendiks

erk..pulak dah
aq pun terus msg wawa bertanyakan perihal yaya
 yaya kena bedah nanti
tapi aq perasa sesuatu
mula-mula kena apendiks
eman.zamimi (fb),pas 2 wawa zamimi (fb), n skunk yaya zamimi (fb)..berturutan la pulak..

pada sesiapa yang xtau tentang apendiks boleh klik Apendiks ..wikipedia akan terangkan pada anda.. :)




nabilah zamimi (fb) mendoakan semoga yayazamimi (blog) selamat di bedah n cepat sembuh agar dapat menjadi
singa betia yang penuh dengan sifat keayuan & kesopanan..
ahahahhahahah



^_^ v

Thursday, April 21, 2011

examen deben cancelarse

Assalamualaikum

kepanasan + kegembiraan + kesedihan + keserabutan + kesukaan = pengsan 50 kali

amacam??teori budak dah pening belajar  :)

sepatutnya semalam, malam ad exam spanish
so kira semangat kenegaraan la membaca apa segala bagai
tau x??tau x??
huh
dah sampai clas ni..
tengok semua orang tegak berdiri d luar kelas??
apa fasal pulak ni??
lectre cakap kan.. lectre ckp kan
examen deben cancelarse = peperiksaan dibatalkan 

hooyyeeeeeeeeeee
kegembiraan tahap dewa
tapi..tapi..
akan di buat pada minggu depan, hari khamis malam bersamaan dengan
28/04/11
8.00 mlm
owkay fine..
kegembiraan tamat = kesedihan + keserabutan

owh nooooooooooooo
adoi..sabo je la kan..xpe laaa...
layan je  :)
saya kan 

 Los mejores estudiantes = The best students 
 
ehehehheheh :)  

perasan nak mampus la kau minah !!
:)





^_^ v

Wednesday, April 20, 2011

Triple Layer Filter (TLF)

Assalamualaikum


14/04/2011 di ruang legar blok w
 

aq xtau nak wat ayat laaa... :)
korong layan je la gambar n video yang ad..
ni apa yang berlaku minggu lepas untuk subjek bi..
cipta barang sendiri n present kt depan orang


video



ni pulak cara-cara untuk mbuat TLF

lapisan pertama




lapisan kedua





 lapisan ke 3





peyangkut



Triple Layer Filter (TLF)




ni pulak gambar pada 14/4/2011


grop 5
kump ah how & kump dila

kami grop 6 for english class








imah, su mis liyana, budak gediks, aten & mira

pelajar grop 6
kami 5 orng je perempuan :)
+ lectre 6 orang perempuan



^_^ v

jadual exam sem 2

Assalamualaikum



SPANISH FOR BEGINNERS
20/04/2011
8.00 pm
 BLOK X , LAB xigt.. :)


INDUSTRI PSYCHOLOGY
26/04/2011
9.00 AM
DBP

INTRODUCTION TO COST ACCOUNTING
27/04/2011
9.00 AM
DBP

PRINCIPLE OF ECONOMIC
29/04/2011
9.00 AM
DBP

PROJECT MANAGEMENT
03/05/2011
2.30 PM
WDK 33


Alhamdulillah sem ni jadual exam xari2 cam sem lepas..
kalau x, aduh.. sesak aq xleh nk bernafas
habis exam 
CUTI!!!!!!!






^_^ v

Tuesday, April 19, 2011

ternoda

Assalamualaikum


argahhhhh...



aqTERNODA!!!!!!!!



kenapa mesti d waktu ini kau menggoda aq??



kau buat aq berada d dunia khayalan



kau buat aq lupa tentang peperiksaan aq



bila aq tidak melayan, kau terus-terus menggoda aq tanpa rasa belas kasihan



hurm



puas aq mengelak dari kau



puas aq tahan dari tergoda dengan kau



tapi sungguh



iman aq tidak sekuat yang kamu sangka



akhirnya aq tergoda jua



sungguh aq benci kau



memaksa aq melayan kau sehingga berjam2 lamanya



sehingga aq xmampu lagi untuk bertahan



tapi kau tetap memaksa aku



tahukah kamu aq nak exam.. tahukah kamu aq sungguh penat



kenapa mesti d waktu ini



KENAPA???!!!



sungguh aq benci engkau meskipun aq amat merindui kau



tapi bukan di waktu ini



jangan la menggoda aq lagi wahai

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=

=


NOVEL ku sayang



2 novel in 1 day
dam!!!

aq benci novel
tapi
aq mencintai novel




“Akak nak bunga apa? Sebut aje.” Lee pula yang menyambung. “Bunga ros? Bunga matahari? Bunga carnation? Bunga lili? Bunga raya?” Dia membilang dengan jari tangan. “Bunga bakawali? Bunga teratai? Bunga orkid? Bunga plastik? Bunga lawang? Bunga cengkih?” Budak bertujuh itu memandang Addin tak berkelip.“Tulip ada?”


“Kenapa mesti akak mintak the only flower yang kita orang tak ada?”

A-Cid berpaling ke belakang. “Benz, one red rose, full-bloom, with baby's breath in a bouquet, please. Wrap with white organza." Dia memetik jari. “Pink ribbon.” Benz memandang A-Cid dengan muka yang tak boleh dibaca. “The I-Love-You ensemble?" Keningnya terangkat sebelah. Addin jatuh rahang bawah. The-what??? “A-Cid! Akak memang tak main la benda-benda macam tu....”

“I’m Panah Arjuna. I spread the love.” Selamba dia menuturkan dengan muka toya. Masihkah anda ingat pada Benz dan Addin, dalam novel aA+bB?.
Kini HLOVATE, mengundur beberapa tahun ke belakang, untuk menyingkap sebahagian persoalan, sebahagian rasa dan sebahagian kisah, tentang Addin & Benz serta Magnificent 7 suatu waktu dulu.




ini pulak novel sambungnya tentang Addin & Benz




Inilah... sebuah kisah perjalanan; perjalanan bersama masa; perjalanan cerita aA + bB. Semua orang belajar, semua orang membesar; tetapi tidak semua orang menjadi dewasa. Selagi hidup bersama masa, maka selagi itu juga yang hidup itu dewasa bersama usia.

Addin mengemukakan teorinya begini:

1. membesar dan belajar dengan pengetahuan serta pengalaman adalah suatu cabaran
2. membesar dan belajar tentang hidup serta mengenal diri sendiri adalah suatu hakikat yang tidak dapat dielak

7 tahun kemudian...

Apa yang terjadi apabila doktor dipaksa berkahwin dengan jurutera, yang bukan pilihan hatinya?

Apa yang terjadi kalau sang kepala batu dan sang keras kepala itu harus tinggal sebumbung?

Cerita ‘cinta’ antara Addin dan Benz, tidak semudah A + B = Aman Bahagia. Ini kerana sejarah mereka bermula lebih awal dari itu. Mereka pernah saling membenci, saling mendendam dan saling membisu sejak zaman sekolah...



penulis : Hlovate


memang best sangat 2 2 novel ni
pasal 2 la aq tergoda
sabo je laa



^_^ v